phoenix-husene

Phønix husene

Efter første verdenskrig var der stor bolig- og materialemangel og Indenrigsministeriet udskrev på den baggrund en arkitektkonkurrence i begyndelsen af 1920’erne, som blev grundlaget for Phønix husene, nogle af de første forproducerede samlesætshuse i Danmark. Det var en hurtig og billig løsning, men de ensartede huse vakte latter i samtiden. F.eks. i Svikmøllen fra 1924, hvor alle beboerne var gjort lige så ens som husene, og teksten spåede husene en ringe levetid.

100 år senere står 52 ud af de 55 huse, der blev bygget på Brostykkevej, flere endda med den originale træbeklædning intakt.

I dag gør mursten, forskellige farvevalg og tilbygninger dog husene forskellige, men man kan stadig se og genkende mange træk fra de oprindelige huse.  Flere af husene er registreret som bevaringsværdige, og området er reguleret af lokalplan 233.

Brostykkevej var dengang en smal grus vej og grunden foran husene var derfor større, men med tiden er vejen blevet udvidet og er nu en central vej i Hvidovre.

Vores logo er inspireret af logoet fra virksomheden A/S Phønix, Frederiksberg der i 1920’erne fremstillede elementerne til vores træhuse.

Deres logo findes tidligere anvendt på vores officielle dokumenter f.eks. vores vedtægter.

Læs mere her

Forstadsmuseet - Phønix-husene
Baunevang - Arkitektoniske kvaliteter i Hvidovre (pdf)
Hvidovre Lokalhistorie - A/S Phønix – træindustrien bag de berømte Phønix-huse (pdf)
Hvidovre Lokalhistorie - Phønix-husene (pdf)
Hvidovre Kommune - Lokalplan 233 - Phønixhusene (pdf)